Plexiglas

Plexiglas, ook wel bekend als acrylaat, is geen echt glas, maar een kunststofsoort die duurzamer, lichter en sterker is dan standaard dubbel glas.Om deze eigenschappen wordt plexiglas vaak toegepast buitenshuis.

 

Prijzen van plexiglas

Plexiglas is verkrijgbaar in verschillende diktes. De dikte van de plaat is sterk bepalend voor de gemiddelde prijs. De prijzen voor niet al te dik plexiglas zijn vergelijkbaar met de prijzen voor standaard dubbel glas. Wij geven u hieronder een indicatie van de gemiddelde prijzen voor de drie meest gebruikte diktes van plexiglas. Wij hebben er bewust voor gekozen om u een realistische indicatie van de gemiddelde prijzen te geven. Wellicht dat u bij zogeheten “prijsvechters” lagere prijzen tegenkomt, maar dit zou dan eventueel een meevaller in uw budget opleveren in plaats van onverwacht hogere kosten dan u berekend had.

De gemiddelde prijzen per m² plexiglas zijn:

  • 3 millimeter:   50,- per m²
  • 5 millimeter: 65,- per m²
  • 8 millimeter: 100 per m²

 

Dit zijn enkel de prijzen voor het plexiglas. Wilt u het plexiglas laten monteren door een specialist, dan komen daar nog montagekosten bij. Als u ervoor kiest om het plexiglas te laten plaatsen door een professional is het aan te raden om vooraf de prijzen van meerdere aanbieders te vergelijken.Met name voor de plaatsing van het plexiglas worden door de verschillende aanbieders nogal uiteenlopende prijzen berekend. U kunt door de prijzen eerst te vergelijken tot wel 40% op de kosten voor plexiglas besparen. Vraag daarom bij ons, geheel gratis en vrijblijvend, offertes aan van specialisten bij u in de regio.

 

Plexiglas: wat is het precies?

De naam doet anders vermoeden, maar plexiglas is niet vervaardigd van echt glas, maar van kunststof. Door de zeer hoge lichtdoorlatendheid van helder plexiglas (92%) is het verschil met echt glas nauwelijks te zien. Door de hoge mate van transparantie en helderheid wordt plexiglas dan ook vaak voor dezelfde doeleinden gebruikt als glasplaten. De officiële benaming voor plexiglas is acrylaat. Andere benamingen die wel gebruikt worden voor plexiglas zijn acrylglas en perspex. Om het voor u overzichtelijk te houden, noemen wij in ons artikel alleen de gebruikelijk benaming plexiglas. Hieronder zullen wij een aantal belangrijke voordelen dat plexiglas heeft ten opzichte van gewoon glas nader toe lichten. Zo is plexiglas:

  • Sterker dan glas
  • Lichter dan glas
  • Makkelijk te bewerken
  • Duurzaam

 

Sterker dan glas

Plexiglas is dus een kunststof en geen echt glas. Doordat het geen echt glas is, is plexiglas vele malen minder breekbaar dan echt glas. Plexiglas is stootvaster en flexibeler dan echt glas en dat maakt dat het sterker is dan echt glas. Een vrijwel onbreekbare variant op plexiglas is een polycarbonaat plaat. Ten opzichte van glas is een polycarbonaat plaat ruim 250 maal sterker. Polycarbonaat wordt daarom vaak toegepast voor daken van carports en schuren e.d..

 

Lichter dan glas

Naast dat plexiglas dus minder breekbaar is dan echt glas, biedt het nog een belangrijk voordeel. Het is namelijk vele malen lichter in gewicht dan echt glas. Een plexiglas plaat met een dikte van 5 mm weegt niet meer dan 6 kilo per m2. Plexiglas is daarmee ongeveer half zo zwaar als gemiddelde glassoorten. Plexiglas wordt vaak toegepast op plekken waar deze gewichtsbesparing een enorm pluspunt is ten opzichte van glas. Voorbeelden waar plexiglas vaak wordt toegepast zijn o.a. grote aquaria, ramen in caravans, daken van carports, windschermen in de tuin en eenvoudig te monteren voorzetramen tegen tocht en kou.

Makkelijk te bewerken

Nog een fijne eigenschap van plexiglas is dat het goed bewerkbaar is. Plexiglas versplintert niet en is daardoor, in tegenstelling tot glas, in allerlei vormen te produceren. De handige klusser kan ook zelf plexiglas platen bewerken. Het enige wat daarvoor nodig is, is een fijne figuurzaag ingesmeerd met zeep. Met een beetje handigheid en gevoel voor creativiteit kunnen zo de mooiste vormen geproduceerd worden. Bovendien is plexiglas bij leveranciers veelal verkrijgbaar in verschillende kleuren, afmetingen en diktes. Voor iedereen is er dus wel iets te vinden naar zijn/haar smaak.

 

Duurzaam

Wat warmte-isolatie betreft doet plexiglas niet onder voor de gemiddelde glassoorten. Dit is iets wat onterecht wel vaak verondersteld wordt. Plexiglas is over het algemeen UV- en lichtbestendig en is goed bestand tegen allerlei weersomstandigheden. Plexiglas verweert en verkleurt niet, is duurzaam in gebruik en blijft er jarenlang uitzien als nieuw. Dit alles maakt dan ook dat plexiglas zeer geschikt is voor toepassingen buiten!

 

Nadelen van plexiglas

Er zijn een aantal plaatsen waar plexiglas niet geschikt voor is. Dit zijn bovenal plaatsen waar veiligheid voorop staat. De reden hiervoor is dat plexiglas zeer brandbaar is en in algemene zin niet goed bestand tegen hitte. Bij blootstelling aan hitte (bijvoorbeeld in het geval van brand) spat plexiglas snel uiteen. Daarnaast is plexiglas wel sterker dan glas, maar is het aan de oppervlakte zachter. Dit zorgt ervoor dat plexiglas vele malen minder krasbestendig is dan glas. Plexiglas zou dus ook niet toegepast moeten worden op plekken waar het risico op krassen groot is.

Zoekt u glas dat wel extra veiligheid kan bieden en dat net zo sterk is als plexiglas? U zou dan één van de volgende glassoorten kunnen overwegen:

 

 

Vraag nu offertes aan voor plexiglas

Heeft u de knoop doorgehakt en wilt u plexiglas laten plaatsen in of om uw woning? Dan is het aan te raden om eerst de prijzen van leveranciers van plexiglas bij u in de buurt met elkaar te vergelijken. Vraag daarom geheel gratis en vrijblijvend bij ons offertes aan van verschillende leveranciers. Door de offertes te vergelijken kunt u enorm besparen op de kosten voor de aanschaf van uw plexiglas. Velen gingen u al voor!

glas offertes aanvragen
Scroll to Top